Derle, Topla, Rahatla
Epilson yayınlarından çıkan 5 bölüm ve 231 sayfadan oluşan bir eser.
Kitabın konusu adından da anlaşılacağı gibi ‘sade yaşam’. Yazarı ise bu konuya adeta hayatını adamış bir insan; ev toplama, hayatındaki eşyaları düzenleme konularında çocukluğundan beri meraklı olan yazar bu konuda artık profesyonelleşmiş birisi diyebiliriz.
Minimalizm ile ilgili olarak okuduğum ikinci kitap olan DERLE, TOPLA, RAHATLA, ilk okuduğum kitap olan Azla Mutlu Olmak kitabından daha farklı bir konuda beni etkiledi. Azla Mutlu Olmak kitabı minimalizm felsefesini çok iyi ifade ederken bu kitap ise daha çok size bu konuyu hayatınıza uygulamada yardımcı olacak bir çalışma olmuş.
Günümüzde sürekli tüketerek mutlu olunacağına olan inanca karşı minimalizm daha az tüketerek, daha sade yaşayarak asıl huzura ulaşılacağını çok güzel ifade eden ve gösteren bir hayat tarzı. Kapitalizmin bu tutumu karşısında çağımızda insanların tükettikçe daha da mutsuz olduğunu ve tüketme hırsının arttığını gördükçe bu insanların felsefelerinde ne kadar da haklı olduklarını görmemek mümkün değil.
Kitabın beni etkilediği noktaya gelince; Marie Kondo’nun eşyalara bakış açısı beni çok etkiledi ve kitabın zihnimdeki akışını değiştirdi.
Eşyayı taparcasına sevmek yerine ya da onları hor bir şekilde kullanmak yerine her birine bize hizmet ettikleri için saygı ve sevgi gösterip onlara minnetlerinizi ifade etmek, güzel davranmak ve değer vermek.
Bu tarzda bir düşünce hem sizin hayat kalitenizi arttırır hem de eşyalarınızın daha geç yıpranmasını sağlar. Marie Kondo’nun kitabında sürekli vurguladığı ifade elinizdeki eşyanın size haz verip vermediğidir. Sizi mutlu etmeyen eşyaları hayatınızdan çıkardıkça en sonunda bir bakmışsınız ki etrafınız sadece sevdiğiniz eşyalarla dolmuş. 🙂
Aslında minimalizm şu kadar eşyayla şöyle yaşa böyle yaşa felsefesi değil, mutlu olduğunuz ve sevdiğiniz eşyalarınızla daha kaliteli yaşayın felsefesi. 🙂 Sürekli tüketerek değil de elinizdekilere, sevdiklerinize değer verme felsefesi. 🙂
Son olarak, yazar hayatınızdaki eşyaları elden geçirip hangilerinin hayatınızda kalacağına karar verme sürecinin sizin karakteriniz üzerinde de olumlu etkilerinin olduğunu da ifade ediyor; mesela doğru kararlar verebilme ve kendinizi daha iyi tanımak gibi.
Neyi sevip sevmediğinizi belki de hala gerçekten bilmiyorsunuzdur. 🙂
Bu kitaptan sonra hayatınızı düzenleme ve kendinizi keşfetme yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? 🙂