Kitap Evi
Sel yayıncılıktan çıkan bu kitap 132 sayfadan oluşan roman türünde bir eserdir.
Enis Batur 28 Haziran 1952 yılında Eskişehir’de doğdu. Orta öğrenimini İstanbul ve Ankara’da tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde başladığı yükseköğrenimini Paris’te bitirdi (1976).Yazı hayatına sinema ve müzik eleştirileriyle başladı. (1970, Ulus). İlk edebiyat ürünü Yeni Dergi’de yayımlandı (1974). Sonraları daha çok Türk Dili, Oluşum, Soyut, Somut, vb. dergilerde ismine rastlandı. Yurda dönüşünde, Ankara’da, 1975’te tek sayı yayımlanan 3 aylık kültür dergisi Yazı’yı yeniden çıkardı.
Kitabın konusuna gelince; Yazar bir gün hiç tanımadığı birisi tarafından, şehir merkezinden uzakta kocaman bir kitap evinin kendisine miras olarak bırakıldığını öğreniyor. Bırakılan bu kitap evinin her türlü bakımıyla ilgilenen görevlileri mevcut, kitap evinin sahibi her şeyini düşünmüş tasarlamış. Yani yazarın kitap evinin hiçbir sorunuyla ilgilenmesine gerek de yoktur. Sadece mirası kabul edip etmeme konusunda bir karar vermesi gerekmektedir. Ancak bu durum göründüğü kadar kolay olmuyor yazar için.
Öncelikle böyle bir mirası bırakanın kim olduğunu merak etmekten kendini alamıyor yazar. Bu belirsizlik de onun mirası kabul edip etmeme konusunda karar vermesini güçleştiriyor ve yazarı tereddütte bırakıyor. Daha sonra eğer mirası kabul ederse bu yeni kitap dünyasının hayatını, ilişkilerini nasıl etkileyeceğini düşünüyor bir bir. Kendisi de bir kitap tutkunu olan ve evinde de bir kütüphanesi bulunan yazar mirası kabul edip etmeme sürecinde kitap tutkunlarının kitapları ve hayatındaki insanlarla olan ilişki dengesini sağlayamama gibi sorunlarını irdeliyor. Siz de bir kitap tutkunuysanız yazarın bu süreçte düşündüğü ve karar vermesini zorlaştıran etkenler size de çok tanıdık gelecektir.
Evliyseniz, eşiniz, dostunuz ve sevdiğiniz bir aileniz varsa eğer kitaplarla olan ilişkilerinizi dengede tutmanız gerekecektir. Orta yolu bulamazsa insan kitaplarla dolu bir yalnızlığı tercih etmek durumunda kalabilir. Hele ki hayatınızdaki insanların kitaplara bakışı sizinki gibi değilse.
Kitap Evi, Enis Batur’a ait okuduğum ilk eserdi ve benim dimağımda farklı bir lezzet bıraktı. Kitap aslında roman türünde bir eser ancak yazar sayfalarının arasına kitaplara ve kitap tutkunlarına dair notlarını da serpiştirerek kitaba sevdiğim bir tür olan deneme tadını da katmış. Sanırım ben en çok bu bölümlerini okurken keyif aldım. Sizlere de keyifli okumalar diliyorum. 🙂