Okulsuz Büyümek
Okulsuz Büyümek ekolojiye, doğaya zarar vermeden üretim yapan ve bu konularda farklı kitaplar basan Sinek Sekiz yayınlarından çıkan farklı bir eser. Kitap 11 bölüm ve 206 sayfadan oluşan çeviri bir eserdir.
Yazar kitabında kendi ebeveynlik macerasından bahsetmektedir. Ama bu bildiğiniz sıradan bir aile yaşantısı değil. Kırsaldaki doğal yaşamdan bahsederken bu süreçte oğullarına verdikleri farklı bir eğitim tarzından da bahsetmektedir.
Kitapta şehir hayatından kırsal hayata geçen bir ailenin gerçek hikayesi anlatılmaktadır. Şehir hayatından sonra doğal yaşama geçmenin güzelliklerinin yanı sıra zorlukları da bütün gerçekliğiyle anlatılmıştır.
Ama kitapta asıl anlatılmak istenen konu çocuklarının eğitim hayatı ve öğrenme şekilleridir. Penny ve Ben kurumsal Amerikan eğitiminin çocukların çocukluklarını yaşamasına, ruhun ve zihnin tam olgunluğa ulaşmasına izin vermediğine inanıyor. Doğa ile bağ kurmayı, doğaya minnet duymayı ve zamanlarını diledikleri gibi geçirebilmeyi önemsiyorlar.
Yazar kitabında eğitimin amacını, insanın, çocukların aslında neyi nasıl öğrendiklerini sorguluyor ve fikirlerini bizimle paylaşıyor.
Okulların çocukların doğasına ne kadar ters düzenlendiğini kendi okul hayatından örnekler vererek açıklıyor.
Çocuklarının eğitim hayatıyla yeni yaşamları iç içedir. Bu yüzden kitapta anlatılanların ilk bakışta eğitimle alakası yokmuş gibi gözükmektedir ancak kitabın asıl anlatmak istediği zaten yaşayarak öğrenme metodudur. Bu sebeple kitapta bol bol kendi yaşam biçimleri de anlatılmıştır.
Eğitim sistemini eleştiren Hewitt çocuklarına kırsal yaşamda farklı deneyimlerle özgür bir eğitim hayatı sunmaktadır. Aldıkları eğitim sonucunda çocuklarının kazanımlarını edimlerini bizimle de paylaşmıştır. Bu süreçte çocukların nasıl daha kolay öğrendiklerini keşfetmiş gözlemlerini bir bir aktarmıştır.Çocuklarına sundukları bu yaşamın aslında onlara da çok şey kattığını ifade etmiştir.
Ben kitaba bayıldım. Eğitim sistemi hakkındaki fikirlerime destek olan ve fikirlerimi daha da geliştiren bir kitap oldu ve bana bu konuyla ilgili farklı bakış açıları kazandırdı. Doğada, doğa ile bağ kurarak yaşama hayallerimi daha da süsledi 🙂
Sizin de yayla, toprak, dağ, taş hayalleriniz varsa severek okuyacağınız bir kitap diyebilirim. Şehir hayatından sıkılmış olanlar, bizimde içinde bulunduğumuz bu eğitim sistemini sorgulayanlar için ufuk açıcı ve güzel bir kitap.